Snygga till altanen

Än är det ett tag kvar innan sommaren kommer och vi kan sitta ute och njuta av solen, men det är aldrig för tidigt att börja planera inför det. Om du har en altan som känns trist kommer här några enkla knep som kan pigga upp den!

Nya utemöbler är ett enkelt sätt att få altanen att kännas fräschare. Det finns en hel del att välja på idag, och har man fortfarande gamla plastmöbler kanske man kan byta ut dem mot till exempel utemöbler tillverkade i konstrotting. Det ger altanen en mer ombonad och hemtrevlig känsla. Snygga och billiga utemöbler hittar man till exempel på Trademax.

Vackra blommor gör väldigt mycket för trivseln, och blomkrukor brukar vara ett stående inslag på altaner. Istället för att bara ställa ut krukorna rakt av kan man försöka tänka lite nytt. Hyllor i olika höjder kan vara ett sätt att få upp blomsterprakten på väggen, och ett mindre bord placerat på altanen kan skapa en vacker blomhörna.

Ett annat enkelt knep är att sätta ett armeringsnät på väggen. Där kan man hänga upp mindre blomkrukor, men även andra saker som man tycker är vackra. Man kan till exempel hänga upp några kryddväxter, trädgårdsredskap och vackra lyktor. Armeringsnät är också bra för klätterväxter.

Tänk på att välja rätt växter. En altan blir ofta väldigt varm då solen ligger på och det är lä. Växter som trivs bättre i skugga kommer inte att trivas och resultatet kommer inte att bli vidare bra. För att få ut det mesta av växterna bör man läsa om dem, komma ihåg att vattna ofta och även tillsätta gödning ibland. Vill man slippa mycket jobb bör man hellre satsa på några få växter som man sköter riktigt bra.